Wino jest od wieków związane z kulturą i historią ludzkości. Jest nie tylko popularnym napojem towarzyszącym naszym najważniejszym chwilom, ale także ciekawym tematem badań naukowych. Oba typy wina, zarówno białe, jak i czerwone, od dawna są obiektem zainteresowania ze względu na swoje właściwości zdrowotne. W tym artykule zapoznasz się z korzyściami płynącymi z picia wina.
Białe i czerwone wino – różnice
Na początek warto wiedzieć, że białe i czerwone wino nie różnią się jedynie kolorem. Rozbieżność występuje tutaj w kilku innych aspektach. Istotną rolę odgrywa przede wszystkim skład wina. Białe wino jest wytwarzane z soku wyciśniętego z białych lub czerwonych winogron, ale bez udziału skórek i pestek. Z kolei czerwone wino otrzymuje się poprzez fermentację soku wraz ze skórkami, pestkami i czasem łodygami czerwonych winogron. Skąd natomiast bierze się tak intensywny odcień trunku? Wykorzystane skórki zawierają bowiem związki fenolowe, które nadają winu czerwony kolor. Różnice występują również w procesie produkcji wina. Podczas produkcji białego trunku stosuje się zazwyczaj proces beztlenowej fermentacji, a jej temperatura jest stale kontrolowana. W przypadku czerwonego wina fermentacja odbywa się z udziałem skórek, co pozwala na większy kontakt z tzw. “maściami”. Oba rodzaje wina mają także oczywiście inny smak oraz aromat. Ponadto charakteryzują się zupełnie innymi właściwościami zdrowotnymi, które omówimy w tym artykule.
Właściwości zdrowotne wina
Właściwości zdrowotne wina są często badane przez naukowców, a wiele badań wskazuje na potencjalne korzyści dla zdrowia. Jednakże warto podkreślić, iż kluczem do tych korzyści jest umiarkowane spożycie wina. Nadmierna konsumpcja alkoholu nigdy nie jest dobra dla naszego organizmu i może prowadzić do szeregu negatywnych skutków zdrowotnych. Poza tym pozytywny wpływ na zdrowie cechuje w głównej mierze wino czerwone. Dlaczego? Gdyż jego właściwości pochodzą przede wszystkim ze skórek i pestek używanych podczas jego wytwarzania. Jakimi jednak konkretnymi właściwościami charakteryzują się poszczególne rodzaje wina?
Jakimi właściwościami cechuje się białe wino?
Białe wino, choć często mniej rozpoznawalne niż jego czerwony odpowiednik, posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wyróżnia się ono jasnym kolorem, który pochodzi od braku skórek winogron w procesie produkcji. To właśnie ta różnica w składzie przekłada się na odmienne właściwości zdrowotne. Białe wino jest znane z zawartości różnorodnych antyoksydantów, takich jak flawonoidy, kwas galusowy czy kwas ellagowy. Te substancje mają zdolność neutralizowania wolnych rodników w organizmie, które mogą przyczyniać się do uszkodzenia komórek i przyspieszać proces starzenia. Poza tym białe wino może również wpłynąć korzystnie na serce i układ krążenia. Zawarte w nim polifenole, zwłaszcza resweratrol, mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i zapobieganiu tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Dodatkowo, umiarkowane spożywanie białego wina może wpływać na zdrowie mózgu. Badania wskazują, że niektóre składniki białego wina, takie jak kwas ellagowy, mogą przyczynić się do ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami i poprawić funkcje poznawcze. Ma to duże znaczenie w zapobieganiu degeneracji mózgu związanym z wiekiem i chorobą Alzheimera.
Inne właściwości zdrowotne białego wina to wsparcie dla układu trawiennego. Dzięki zawartości kwasów organicznych, takich jak kwas winowy, może pomóc w regulacji trawienia i zapobieganiu pewnym problemom żołądkowo-jelitowym. Warto również wspomnieć, że białe wino zawiera także witaminy, takie jak witamina C, które wpływają na zdrowie skóry, układu odpornościowego i ogólną kondycję organizmu. Nie zapominajmy jednak o tym, jak ważny jest zdrowy sen. To właśnie on w głównej mierze odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Doskonałym rozwiązaniem będzie zatem wyposażenie swojego łóżka w wygodny i dobry jakościowo materac. Na tej stronie: http://www.sleepinghouse.pl/ znajdziesz wiele atrakcyjnych modeli, które pozytywnie wpłyną na komfort Twojego wypoczynku. Natomiast pod tym linkiem: https://sleepinghouse.pl/134-materace-90×200 znajdują sie materace dostosowane do łóżek o wymiarze 90×200. Zapoznaj się także z artykułem na temat zdrowego snu: https://sleepinghouse.pl/artykul/zdrowy-sen-jak-go-sobie-zapewnic. Odszukasz w nim wiele wskazówek dotyczących tego, w jaki sposób zadbać o jakość swojego wypoczynku.
Korzyści wynikające ze spożycia czerwonego wina
Cenne właściwości zdrowotne wina czerwonego wynikają z unikalnych składników zawartych w winogronach, które nie zostają wykorzystywane podczas produkcji wina białego. Jednym z najbardziej wyróżniających się komponentów jest resweratrol, który jest polifenolem obecnym w skórkach czerwonych winogron. Resweratrol zdobył wielką popularność w świecie nauki ze względu na jego potencjalne korzyści dla zdrowia, zwłaszcza dla serca i układu krążenia. Badania sugerują, że resweratrol może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawałów i udarów. Co więcej, resweratrol wykazuje działanie przeciwnowotworowe, ponieważ może hamować wzrost niektórych komórek nowotworowych i zapobiegać angiogenezie, czyli tworzeniu nowych naczyń krwionośnych potrzebnych do wzrostu guza. Jego właściwości antyoksydacyjne są uznawane za ważny czynnik wspierający zdrowie. Kolejnym istotnym składnikiem czerwonego wina są natomiast antocyjany, które nadają winu intensywny czerwony kolor. Antocyjany są również silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie. Dzięki temu mogą chronić komórki przed uszkodzeniem, co ma znaczenie w profilaktyce chorób przewlekłych i starzenia się organizmu. Warto również wspomnieć, że umiarkowane spożywanie czerwonego wina może wpływać korzystnie na zdrowie mózgu, podobnie jak w przypadku jego białego odpowiednika. Z kolei inne potencjalne korzyści zdrowotne czerwonego wina to wsparcie dla układu trawiennego i układu odpornościowego, dzięki zawartości kwasów organicznych i witamin.
Picie wina sprawia dużo przyjemności, jednakże warto cieszyć się nim w umiarkowanych ilościach. Ten rodzaj trunku posiada bowiem naprawdę wiele właściwości zdrowotnych, które mają korzystny wpływ dla ludzkiego organizmu. Oczywiście pod warunkiem jego optymalnego spożycia. Wino przede wszystkim doskonale wpływa na układ krążenia, a ponadto posiada właściwości antyoksydacyjne, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie.